П`ятниця, 19.04.2024, 19:58
село Першотравневе Плосківська сільська рада
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Історія села [4]
Оголошення [5]
Погода
Погода в Україні
Додати
Форма входу
Наше опитування
Як Ви дізналися про сайт села Першотравневе?
Всього відповідей: 44
Статистика
Рейтинг@Mail.ru Яндекс.Метрика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
БРОВАРСЬКА РДА
Броварська районна державна адміністрація - офіційний сайт
Головна » 2011 » Липень » 12 » Історія села
14:25
Історія села
  На землях пана Мацька в роки ленінського декрету про землю було засновано плосківський (по місцевому площенський) хутір Першотравневе.
  У 1922р. у чистому полі нарізано наділи землі по 5 гектарів на двір. Першим поселенцем був житель села Плоского Ф.Ф.Малюга.А вже в 1923 р. тут орали землю 30 сімей - вихідців із села Плоского. Поставили хати, посадили верби, окремі з яких ростуть і донині. Над хуторянами сміялись: "Будуйте хати на колесах, бо пан вернеться". Хуторяни жили досить заможно і не захотіли йти до комуни, в Куйбишеве. Дівчатам-агітаторам з комуни казали: " Дівчата, подоточуйте спідниці".
   Хутір за формою вулиць нагадував літеру Н. Надзвичайно широкі вулиці - це особливість рудкових хуторів, за яку місцеві жителі мають завдячувати якомусь землемірові. На такій вулиці є де проїхати, посадить дерева, квіти, пасти овечки. Це кращі сільські вулиці в районі.
   Назва хутора пішла від назви колгоспу Першого Травня. Оскільки колгоспу тут уже давно немає, то фактично цей хутір не має свого імені, своєї назви. Не ідеологічної назви соціалістично-господарської одиниці, а звичайної назви людського поселення. У роки війни Першотравневе згоріло, а люди ховалися в торфяниках річки Смолянки-Рудки.
   В околицях хутора, крім річки Смолянки, є урочища Малюжине і Спірне болото, Кругле і Тищенкове болота, Василишина долина.



Володимир Гузій "Золота очеретина"- Бровари: Українська ідея 1997 рік




За матеріали дякуємо Зброжик Наталії Григоровні
Категорія: Історія села | Переглядів: 2340 | Додав: 1мая
Pershotravneve© 2024